Hvilket gulv eller træsort burde du vælge?

Trænger dit gulv til en kærlig hånd eller til en hel udskiftning? Hvad end dit gulv trænger til, så er er der en masse overvejelser, som du bør gøre dig, inden du beslutter dig for det videre forløb.

 

Det kan være uoverskueligt at skulle vælge et nyt gulv. Der er mange valgmuligheder og også mange andre praktiske ting, som du skal tage til overvejelse, inden du vælger et nyt gulv. Du skal blandt andet tage stilling til rengøringen, vedligeholdelsen, reparationen og økonomien, inden du tager den endelig beslutning. Jeg har samlet et par gode råd til dig, før du køber et nyt gulv.

Hvilke valgmuligheder er der?

Da jeg skulle have lagt nyt gulv i min lejlighed, rådførte jeg mig med TræGulvCentret. De hjalp mig med at finde et nyt trægulv med planker. De viste mig de forskellige valgmuligheder, som jeg havde, og forklarede mig hele processen ved en gulvlægning.

 

Hvis du overvejer at udskifte dit gulv, så har du overorndet set 6 valgmuligheder:

 

  • Trægulv
  • Stengulv
  • Gulve med fliser/klinker
  • Fugefri gulve (terrazzo og beton)
  • Elastiske gulvbelægninger (linoleum, kork, vinyl og gummi)
  • Tæppebeklædte gulve

 

Herunder, er der endnu flere valgmuligheder. Der findes blandt andet forskellige træsorter og forskellige typer af sten. Dertil kommer der også det æstetiske, inden du vælge et nyt gulv.

 

Er æstestik vigtigt, når du skal vælge gulv?

Farven og overfladen på et gulv har en betydning for, hvordan et rum opfattes. Materiale- og farvekombinationerne er mange, når du skal vælge et nyt gulv. Ønsker du for eksempel farve på dit gulv, så bør du gå med en gulvbelægning, der er let at udskifte. Et eksempel kunne være vinyl, linoleum, tæppe elle gummi. Du kan også selvfølgelig også vælge at male det selv.

 

Hvilken gulvtype bør du så vælge?

 

Der er ikke et rigtigt eller forkert valg, når du skal vælge et gulv. At vælge det rette gulv, er en smagssag, og det er din mening der er vigtigst. Men, der kan i nogen tilfælde være situationer, hvor du ikke har ligeså mange valgmuligheder. Dette afhænger af dit gamle gulvs tilstand.

Sådan vedligeholder du dit nye gulv

Overfladebehandling på et gulv, er afgørende for, hvor vanskeligt det er at rengøre. Er overfladen glat, så er det nemmere at rengøre.

 

Vælger du massive brædder, så kan gulvet slibes, og overfladebehandles. Ved at slibe massive brædder, kan dit gulv fremstå som nyt. Du skal dog huske på, at gulvet kun kan slibes et vis antal gange før.

 

Vælger du at gå med enten fliser eller klinker, hvor overfladen er poleret, så er det lettere at rengøre. Vælger du derimod fliser eller klinker med en ru overflade, så er det sværere at rengøre. Dog er de mere skridsikre end dem der er poleret.

 

Gulvmaterialer som linoleum, vinyl og gummi, er forholdsvis lette at rengøre. Linoleum, er et flydende materialer. Dette betyder at revner og småskader reparerer sig selv. Du kan også reparere og behandle linoleum. Vinyl, er et plast materiale, der ikke kan repareres og behandles.

 

For at kunne vedligeholde dit bedst, er det vigtigt at følge produktanvisningerne. Dette gælder både anvisningerne for rengøringsmidler og metode.